Izvoarele statiunii

Izvoarele din Slanic Moldova au inceput sa fie descoperite inca din anul 1801. In 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar in 1877 au aparut primele instalatii balneare. In anul 1980 au fost identificate si omologate 24 de izvoare, din care 20 sunt in exploatare, 3 in conservare si unul de rezerva. Din cele 20 de izvoare sunt folosite curent doar 13. De-a lungul timpului, calitatile extraordinare ale apelor minerale de aici au fost confirmate prin diferite medaliile obtinute la expozitiile internationale europene de la Paris, Viena sau Frankfurt Main.

 

Comparate adesea de catre specialisti cu apele minerale din Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains, izvoarele din Slanic asigura tratament atat prin intermediul curelor interne, cat si cu ajutorul curelor externe. Cercetarea balneologica si indicatiile medicale privind apele minerale de la Slanic Moldova au fost realizate de specialisti de la Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie, în colaborare cu medicii balneologi din statiune, iar evaluarea, clasificarea si omologarea lor, a fost efectuata de catre specialisti de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

 

In curele interne izvoarele sunt utilizate pentru vindecarea urmatoarelor afectiuni:

 

  • tulburari digestive (gastrite cronice hipo- si hiperacide, ulcere gastrice si duodenale, la un interval de cel putin 3 ani de la faza dureroasa, afectiuni stomacale postchirurgicale, colite cronice atipice, colon inflamabil, constipatie cronica). Izvoarele recomandate celor cu tulburari digestive sunt: izvoarele 1, 1 bis, 3, 6, 8, 10, 14, 15, S2 si S3;
  • boli hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica cu sau fara calculi, stari postoperatorii în boli ale ficatului). Aici sunt folosite izvoarele 1, 3, 6, 10, 14, 15, S2, S3 si izvorul Ciuget;
  • boli metabolice si nutritionale (diabet melitus, forme usoare si intermediare, obezitate) – izvorul 3;
  • boli ale rinichiului si urinare (stari de dupa tratamentul infectiilor urinare, acolo unde nu au existat leziuni sau dereglari renale). Utile in acest sens sunt Sonda 2 (S2), Sonda 3 (S3) si izvorul Ciuget;
  • boli ale cailor respiratorii – cu ajutorul izvoarelor bis, 3, 6 si 15;

 

In ceea ce priveste cura externa, este utilizat cu precadere Izvorul 5 ale carui ape minerale ajuta la tratamentul:

  • bolilor post-traumatice;
  • bolilor reumatismale degenerative si diartritice;
  • al celor cardiovasculare si respiratorii (astma alergica, traheobronsite cronice, rinosinuzite cronice, emfizem pulmonar);
  • bolilor endocrine (stari prepubertale la copii hiperreactivi);
  • al bolilor ginecologice (sindrom ovarian menopauzal);
  • afectiunilor neurologice periferice;
  • unor afectiuni ale cailor aeriene superioare (rinofaringite), nevrozei astenice, inflamatiilor cronice ale conjuctivitei oculare.

 

„Izvoarele minerale provin din apele ploilor si din topirea zapezilor de pe muntii Pufu si Piciorul Dobrului, care se scurg din varful celor doi munti in valea Slanicului, printre straturile de gresie si cele de sisturi. Imbogatindu-se cu bioxidul de carbon care se emana prin crapaturile scoartei pamantului, ele dizolva in drumul lor, sarurile aflate in roci. Apele minerale de la Slanic, au compozitii si concentratii variate, fiind in general carbogazoase, cloruro-bicarbonate-sodice, usor sulfuroase, atermale [...]. Actiunea lor binefacatoare, poate fi asemuita cu actiunea izvoarelor de apa vie; sunt medicamente complexe preparate misterios in profunzimea scoartei pamantului.” (Povestea unui colt de rai – Slanic Moldova, Romulus Dan Busnea)

 

Mineralizarea apelor subterane in zona Slanic Moldova este foarte mare ajungand pana la 252,45 g/litru . Pana in prezent, au fost captate si amenajate 21 de izvoare minerale cu debite suficient de mari si constante. Izvoarele provin din apele meteorice care se infiltreaza in pamant, fiind captate de-a lungul unor linii de dislocatie. Dupa aceasta urmeaza complexul fenomen de mineralizare al apelor. Acesta se datoreaza atat mineralelor preluate din depozitele locale cat si adaosului, in unele cazuri, de bioxid de carbon din aria mofetica. Aceste izvoare sunt hipertone sau hipotone, continand si unele oligominerale. Mineralizata totala variaza intre un maxim de 197,36 mg/ l la Izvorul 300 scari si un minim de 22 276 mg/l la Izvorul nr.12 .

 

Zona balneara (statiunea) este amplasata in localitatea Slanic Moldova, ocupand aproximativ o treime din suprafata acesteia. Zona aceasta cuprinde suprafetele aferente unitatilor de tratament, unitatilor de cazare cu dotarile aferente, zona cu izvoare naturale, spatiile verzi, zonele de circulatie si parcaje precum si platformele gospodaresti.

Informatii despre alte izvoare din Slanic Moldova puteti gasi in aceasta pagina.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply